چگونه ارتقاء شغلی پیدا کنیم و به موفقیت شغلی برسیم
اگر چند سالی سابقه کاری داشته باشید، احتمالا احساس کرده اید که باید تغییراتی در روند کاری خود ایجاد کنید. مثلا حقوق بالاتری بگیرید و یا ارتقاء شغلی پیدا کنید. بنابراین مسیر درستی را برای دست یابی به موفقیت شغلی طی نماییم.
ارتقاء شغلی چیست؟
در هر سازمانی و بنابر نیازهای کاری، پست های سازمانی ایجاد می شود. هرچه سازمان بزرگتر باشد، تعداد کارمندان بیشتر خواهد بود و احتمالا زیرشاخه های مدیریتی و سرپرستی بیشتر خواهند بود. برای مثال در سازمان بزرگی مانند شرکت پتروپارس، پست های زیر تعریف شده اند.
کارمند
کارشناس (۱و۲و۳)
کارشناس ارشد (۱و۲)
سرپرست (۱و۲)
رئیس (۱و۲)
مدیر
معاون
مدیر عامل
هیئت مدیره
هرکدام از پست ها طبق آیین نامه های منابع انسانی نیاز به حداقل سابقه و تحصیلات دارند. از این رو در هنگام استخدام یک فرد در این شرکت، یک پس سازمانی به او اختصاص داده می شود. اما پس از استخدام، ارتقاء فرد به پست های بالا تر بستگی به موارد زیر خواهد داشت:
قدم اول: احساس نیاز به ارتقاء شغلی توسظ خودتان
اولین و مهم ترین اصل در ارتقاء یک فرد، خواسته و نیاز شخص است. شاید این گفته اندکی با تفکر رایج در جامعه تفاوت داشته باشد. اما باید در نظر داشت که ما همان می شویم که به آن می اندیشیم.
شاید شما مثال نقض داشته باشید. مثلا من با یکی از مدیران شرکت پتروپارس در این خصوص صحبت می کردم و او می گفت که به جز چند سال اول کاری، همیشه مدیران ارشد از او خواسته اند که پست بالاتری را بپذیرد و به او ارتقاء داده اند و یا او را به پست جدیدی گمارده اند. اما من به شما می گویم که این آقای مدیر، شاگرد اول کارشناسی ارشد در یک رشته مهندسی از دانشگاه شریف بوده است.
باید توجه داشت که شاید بتوان مثال نقض پیدا کرد اما قابل تعمیم به همه نیست. از این رو فرض اول این است که نیاز به ارتقاء باید در شخص ایجاد شود تا برای بدست آوردن آن تلاش کند. اینکه چگونه ارتقاء شغلی پیدا کنیم سوالی است که باید برای خودمان مهم شود تا راه های رسیدن به آن را پیدا کنیم.
قدم دوم: ارتقاء توانایی شخصی
برای هر شغلی و هر پست سازمانی پیش نیازهایی وجود دارد. اگر خواهان پست سازمانی بالاتری باشیم و به دنبال این باشیم که چگونه ارتقاء شغلی پیدا کنیم، باید این پیش نیازها را بشناسیم و خود را توانمند سازیم.
- بالا بردن دانش فنی و تسط بر موضوع کاری یکی از اولین پیش نیاز ها است. برای اینکه در پست سازمانی بالاتری پذیرفته شوید باید در همه کارهای تحت نظارت آن پست آگاه باشید.
- پست های بالاتر علاوه بر دانش تخصصی، نیاز به دانش مدیریتی نیز دارد. پیش از آنکه در پست بالاتری مشغول به کار شوید باید بدانید که چگونه به یک مدیر خوب تبدیل شوید.
مقاله “بهترین مدیر کیست و چه خصوصیاتی دارد” به شما کمک می کند تا با اندیشه های یک مدیر خوب آشنا شوید.
- توانایی صحبت کردن نیز یکی از توانایی هایی است که در پست های بالاتر به آن نیاز خواهید داشت. اگر مدیر شوید و توانایی خوب صحبت کردن نداشته باشید، به احتمال زیاد با مشکلات زیادی روبه رو خواهید شد. اینکه می توانید در یک جلسه کاری صحبت کنید خوب است. اما توانایی درست صحبت کردن یک مهارت است و باید آن را بیاموزید.
مقاله های “چگونه با مدیر خود صحبت کنیم” را از وبسایت کار و زندگی
و همچنین مقاله “صحبت با مدیر – چگونه با مدیر خود صحبت کنیم” را از وبسایت “دو برابر” مطالعه فرمایید.
- شناخت توانمدی های پست مورد نظر از طریق سایت های کار یابی می تواند به شما کمک کند. سایت های کاریابی مرجع خوبی برای پیدا کردن لیست توانمندی های لازم برای بدست آوردن پست مورد نظر هستند. از آنجایی که شرکت ها و سازمان ها نیازمندی های خود را در این وبسایت ها می نویسند، شما می توانید به راحتی با لیستی زا توانمندی های لازم دست پیدا کنید.
قدم سوم: رسیدن به ارتقاء شغلی
اینکه بخواهید ارتقاء پیدا کنید و برای رسیدن به آن به توانایی های خود اضافه کنید شما را از بسیاری کارمندان دیگر مقدم خواهد نمود. اما این کار به عنوان مقدمات کار بوده و برای بدست آوردن ارتقاء شغلی باید دست به کار شوید.
- به دنبال جایگاه شغلی خوب باشید. پست هایی را که به توانایی شما نزدیک است بشناسید.
- با مدیران ارشد سازمان در این خصوص صحبت کنید و آنها را از خواسته خود آگاه کنید. اگر ندانند شما چه می خواهید، برای شما کاری انجام نمی دهند. توجه داشته باشید که مدیران ارشد علم غیب ندارد و دلشان هم برای کسی نمی سوزد.
- در مصاحبه استخدامی شرکت ها و سازمانهای دیگر شرکت کنید. این کار دو مزیت دارد.
[wp-svg-icons icon=”checkmark” wrap=”i”]اول آنکه شما می توانید توانایی های خود را محک بزنید.
[wp-svg-icons icon=”checkmark” wrap=”i”]دوم اینکه ممکن است در خلال مصاحبه ها شغل مناسب تری پیدا کنید.
- با مدیران ارشد سازمان ارتباط برقرار کنید. کسی را که نمی شناسند به او اعتماد نمی کنند.
- کارآمدی خود را به همه نشان دهید، خود را در صندوقچه اسرار نگه ندارید.
برای ارتقاء باید بخواهید، خود را بالا بکشید، توانمند شوید و برای شغلی که لایق آن هستید اقدام کنید. برای رسیدن به هدف خود باید همواره در پی آن باشیم که چگونه ارتقاء شغلی پیدا کنیم.