“دعوت به مسئولیت پذیری” ابزاری برای مدیریت کارکنان است. روشهای قدیمی و آموخته شده از سیستم های جبری گذشته جوابگوی نیازهای سازمانهای امروزی نیست. ما نیاز به ساختار جدیدی برای بالا بردن بهره وری و توسعه داریم.
استفاده از قدرت یا دعوت به مسئولیت پذیری
از دوره مدرسه خاطرات تلخ و شیرینی دارم. کلاس سوم که بودم شاگرد دوم کلاس بودم و دوست من آقای اسدی شاگرد سوم کلاس بود. یک روز ما دو نفر داشتیم با هم حرف می زدیم که خانوم معلم هر دوی ما را به عنوان شاگردان بی نظم از کلاس بیرون کرد. در همه این سال ها هر بار که از خاطرات دبستان محمدی لاهیجان حرف زده ام، این خاطره به یادم آمده است. تلخی این خاطره به خاطر بیرون شدن از کلاس نبود. سوال من این بود، که آیا شاگرد دوم و شاگرد سوم کلاس با هم حرف بزنند باید از کلاس بیرون انداخته شوند اما شاگردان تنبل کلاس که حرف هم نمی زنند، در کلاس بمانند؟
احتمالا برای شما هم موارد مشابه در طول تحصیل و یا در محیط کار پیش آمده باشد. متاسفانه افراد بالا دست، استفاده از قدرت را بهترین و سریعترین راه برای برقراری نظم و قانون می دانند. آنچه مسلم است این رفتار جواب داده است. هم سریعتر بوده و هم با اتلاف انرژی کمتری به نتیجه می رسد.
اما استفاده از زور و قدرت با یکی از ارکان مدیریت کارکنان منافات دارد. یکی از شاخص های مدیریت کارکنان فرهنگ سازی ساختار های موثر در پیشبرد اهداف سازمان است. استفاده از قدرت در کوتاه مدت شرایط را اندکی درست می کند اما در دراز مدت باعث از بین رفتن انگیزه در کاکنان می شود.
آنچه مدیریت کارکنان به آن نیاز دارد، دعوت به مسئولیت پذیری است. ایجاد فرهنگ خود ارزیابی به مدیران کمک می کند تا کارکنانی پر انگیزه و پرتلاش داشته باشند. کارمندانی که خود را جزئی از سازمان بدانند و برای پیش برد اهداف سازمان تلاش کنند.
سخنرانی آقای دکتر علی صاحبی در خصوص معرفی “تئوری انتخاب” را در تداکس کیش ملاحظه فرمایید:
تئوری انتخاب، راهکاری برای مدیریت بدون زور و اجبار
آقای دکتر ویلیام گلسر نظریه خود را از سال ۱۹۶۵ بصورت عملی مورد استفاده قرار داد و آن را در سال ۱۹۹۶ با عنوان “نظریه انتخاب” در کتابچه “اصول و مقررات موسسه ویلیام گلسر” معرفی کرد.
دکتر گلسر معتقد است: رفتار انسان از دورن او برانگیخته و آغاز می شود و نه توسط عوامل بیرونی. این رفتار خواه موثر باشد و خواه نباشد، هدفش تدبیری ماهرانه در برابر جهان بیرونی است تا بدان وسیله نیازها و خواسته های فرد برآورده شوند.
بطور خاص تر تئوری انتخاب، آن گونه که توسط متخصصان به کار گرفته می شود در چهار اصل خلاصه شدنی است:
۱- نیازها
۲-خواسته ها
۳- ادراک
۴- رفتار
از نظر تئوری انتخاب، هر کاری که ما می کنیم یک رفتار است. این رفتار در جهت دست یابی به خواسته های ما ناشی می شود. اما با توجه به ادراک ما، ممکن است برای بدست آوردن این خواسته رفتار موثر یا نا موثری داشته باشیم. مهم این است که بدانیم که ما رفتار خود را انتخاب می کنیم. شرایط بیرونی نمی توانند عامل برانگیزنده برای رفتار ما باشد.
آقای دکتر صاحبی نویسنده کتاب “دعوت به مسئولیت پذیری”
“دعوت به مسئولیت پذیری” عنوان کتابی است که آقای دکتر علی صاحبی در سال ۱۳۹۳ به رشته تحریر در آورده است. آقای دکتر صاحبی نماینده رسمی موسسه روانشناسی گلسر در ایران است. ایشان دکترای روانشناسی بالینی و فوق دکترا در اختلالات وسواس از دانشگاه سیدنی اخذ نمود اند.
کتاب “دعوت به مسئولیت پذیری”
کتاب “دعوت به مسئولیت پذیری” برای تمام کسانی است که در موجهه با کسانی قرار دارند که از انجام کار سر باز می زنند. شما به عنوان مدیر یک سازمان، با آموزش های این کتاب می آموزید که چگونه به بهترین مدیر تبدیل شوید.
مقاله ” بهترین مدیر کیست و چه خصوصیاتی دارد؟” را لطفا مطالعه فرمایید.
در کتاب “دعوت به مسئولیت پذیری” ابتدا تئوری انتخاب آموزش داده شده است و سپس استفاده از واقعیت درمانی با هدف ترقیب به مسئولیت پذیری ارائه شده است. کتاب در یازده فصل نوشته شده است. فصل های اول تا سوم با عنوان بخش نخست “مبانی تئوری انتخاب و تارخچه” دسته بندی شده است. بخش دوم کتاب با نام “واقعیت درمانی در عمل” شامل فصل های چهارم تا یازدهم کتاب است.
در مقدمه کتاب آمده است:
در این کتاب، فرآیند دعوت به مسئولیت پذیری در چارچوب (WDEP (Want, Doing, Evaluation,Planning گام به گام و با مثال های متعدد توضیح داده شده است. از آنجایی که واقعیت درمانی فراسوی این چهار پرسش است:
۱- چه می خواهی؟
۲- الان برای رسیدن به آن چه می کنی؟
۳- آیا کاری که می کنی موثر است؟
۴- چه کار دیگری می توانی انجام دهی و برنامه است چیست؟
بنابراین تمامی مولفه ها و مفاهیم تئوری انتخاب از جمله نیازها و خواسته ها، ادراک و دنیای دریافتی، مکان مقایسه و رفتار کلی و شیوه های سنجش و ارزیابی آنها به طور مبسوط مورد بحث و بررسی قرار گرفته و شیوه اجرای آن گام به گام توضیح داده شده است. به گونه ای که خواننده بتواند آن را اجرا نماید.
کاربرد کتاب “دعوت به مسئولیت پذیری” در مدیریت کارکنان
به عنوان مدیر شما نیاز به ابزاری دارید تا کارکنان طبق برنامه های شما به انجام امور محوله بپردازند. اگر از دعوا کردن با کارکنان خسته شده اید و دوست دارید کارکنان شما را دوست داشته باشند، خواندن کتاب را به شما پیشنهاد می دهم.
کتاب را از کجا خریداری کنم
کتاب “دعوت به مسئولیت پذیری” نوشته آقای دکتر علی صاحبی را می توانید بصورت اینترنتی از انتشارات سایه سخن تهیه فرمایید.