ارتباط موثر سازمانی چیست. در تمامی سازمان ها، ارتباط زیادی مابین پرسنل در داخل سازمان وجود دارد. علاوه بر آن بسیاری از سازمانها نیاز به ارتباطات گسترده ای با افرادی از خارج از سازمان خود دارند. اما آیا این ارتباط ها در بهترین سطح خود برقرار می شود؟ آیا ما از مراودات خود با دیگران خشنود هستیم و یا صرفا به دلیل اجبار شغلی به آن ادامه می دهیم. در این مقاله به موضوع دلایل دانستن و داشتن ارتباط موثر سازمانی پرداخته شده است.

به چه محلی سازمان می گوییم:

منظور ما از سازمان، شرکت یا اداره ای است که می تواند دولتی یا خصوصی باشد و با اهداف عالیه مشخصی ایجاد شده است. این سازمان برای رسیدن به اهداف خود نیاز به افرادی دارد که در کار خود خبره بوده و اموری را در جهت پیشبرد اهداف سازمان انجام می دهند.

منطور ما از ارتباط چیست:

افراد یک سازمان، در بسیاری از مواقع، برای انجام امور محول شده، کارهای خود را به تنهایی انجام می دهند. اما زمانهایی نیز وجود دارد که برای تکمیل کارها نیاز به رد و بدل شدن اطلاعات و یا انتقال کار و ادامه انجام کار توسط اشخاص دیگری می باشد. در چنین مواقعی، نیاز به داشتن ارتباط مابین افراد احساس می شود.

موثر بودن را چگونه تعریف می کنیم:

ارتباط مابین افراد سازمان می تواند بصورتی سرد انجام شود. در اغلب سازمانها داشتن حداقل ارتباط در هنگام کار کفایت می کند. اما منظور از موثر بودن یک ارتباط در محیط کار، ارتباطی است که هر دو نفر و یا گروه مرتبط در آن، علاقه و اشتیاق برای ادامه ارتباط داشته باشند.

داشتن ارتباط موثر چه اهمیتی دارد:

برقراری ارتباط موثر می تواند روند انجام بسیاری از کارها را تسهیل نماید. در بسیاری از سازمانها، روالها و دستوالعمل های انجام کار به اندازه کافی شفاف و مشخص است و به نظر می رسد که با داشتن کمترین ارتباط مابین افراد، اغلب امور به درستی پیش خواهد رفت.

اما  اغلب فراموش می شود که انسان ها موجودات پیچیده و حساسی هستند و همواره نیاز به داشتن نشاط و سرزندگی در آنها دیده می شود. از این رو انجام برخی از کارهای روتین و منظم می تواند در طول زمان از کارآیی مورد انتظار کاسته و برخی از افراد را از کار خود بیزار نماید.

>>> اصول تیم سازی با روش تاکمن برای تبدیل گروه به تیم موثر <<<

ارتباط موثر سازمانی چیست:

در هر سازمانی ارتباط خوب مابین پرسنل می تواند پیش برنده کارها باشد. از سوی دیگر عدم وجود ارتباط موثر مابین کارکنان می تواند باعث به وجود آمدن اسطحکاک در محیط کار و کند شدن روند پیشرفت کار ها گردد.

در اینجا این سوال می تواند مطرح گردد که آیا داشتن روابط دوستانه در کار کفایت داشته و ارتباط موثر سازمانی را به وجود می آورد؟ پاسخ به این سوال اندکی چالش بر انگیز است. باید گفت ارتباط دوستانه لازمه به وجود آمدن ارتباط موثر است اما اگر مدیریت نشود، به جای بالا بردن کارآیی افراد، باعث اتلاف وقت آنان خواهد شد.

برای مثال وقتی شما به واحد مالی شرکت خود مراجعه می کنید تا پیگیری پرداختی به یک پیمانکار را انجام دهید، در صورتی که همکار واحد مالی هیچ رابطه دوستانه ای با شما نداشته باشد، ممکن است اهمیت و تعجیل شما در انجام کار را درک ننماید و کار شما را صرفا طبق اولویت کارهای در دست انجام خود، با تاخیر انجام دهد. حال آنکه در صورت وجود رابطه دوستی شما با وی، تعجیل شما در بدست آوردن این اطلاعات را نیز مد نظر قرار داده و احتمالا به درخواست شما توجه بیشتری خواهد نمود.

اما خطری که این دوستی می تواند مجموعا را تهدید نماید این است که، گاهی اوقات شما برای یک موضوع کاری کوچک به همکار خود مراجعه می کنید اما به دلیل وجود روابط دوستانه، موضوعات شخصی نیز در گفتگو ها وارد می شود. در نتیجه کاری که به نظر می رسید می توانست در کمتر از ۵ دقیقه انجام شود، تبدیل به اتلاف وقت هر دو نفر و با بیش از یک ساعت  شود.

>>> BPMN چیست و مدل نشانه گذاری فرایند کسب و کار چه کاربردی دارد <<<

آرش همایونفر کار و زندگی

اهمیت ارتباط موثر در محیط کار:

اهمیت ارتباط موثر در محیط کار، پیش از هر چیز به فرهنگ ارتباطی در داخل یک سازمان بستگی دارد. بخشی از این فرهنگ، مربوط به فرهنگ اجتماعی و عادت های رفتاری افراد شاغل در یک شهر خاص می باشد. بخش دیگری از این فرهنگ به رفتار های نهادینه شده در یک سازمان وابسته است.

این بخش از فرهنگ سازمانی ناشی مسائلی همچون خواست و اراده مدیران ارشد سازمان، انتخاب و استخدام پرسنل با رفتار های مشابه، آموزش های داخل سازمانی و اطلاع رسانی در جهت بهبود رفتارهای سازمانی می باشد. از این رو در برخی از سازمان ها کارکنان از بودن در محیط کار خود لذت می برند و کار کردن در کنار همکاران خود را دوست دارند.

این در حالی است که سازمانهای بسیاری وجود دارند که به دلیل عدم وجود تعاملات مناسب مابین کارکنان، افراد شاغل در آن سازمان همواره از کار خود شکایت داشته، در انجام کارهای خود اهمال کاری می کنند، خود را از اهداف سازمان خود جدا می دانند و تلاش کافی در انجام امور محوله ندارد.

سخن پایانی در مورد ارتباط موثر سازمانی

در مجموع می توان گفت که یک سازمان با اهداف مشخص ایجاد شده و افراد توانمندی را برای رسیدن به آن اهداف دور هم گرد آورده است. برای ایجاد فرهنک مناسب سازمانی، نیاز به خواست و اراده مدیران خود دارد. فرهنگ سازمانی ارتباط موثر سازمانی را شکل می دهد. وجود ارتباط موثر در سازمان باعث بالا رفتن کارآیی کارکنان، خوشنودی از بودن در محیط کار و تلاش مضاعف کارکنان در انجام امور محوله خواهد شد.

لطفا مقاله “BPMN چیست و مدل نشانه گذاری فرایند کسب و کار چه کاربردی دارد” را هم مطالعه کنید

0 0 رای ها
امتیاز دهی به نوشته
اشتراک در
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
zoodweb.com
2 سال قبل

سلام.واقعا وبسایت خوبی دارید